Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń do naszego farmaceuty: 618 408 096

NUTRIDRINK Protein Omega 3 smak truskawka malina 125ml

  • Dodaj recenzję:
  • szt.
  • 12,95 zł

Zamówienie realizujemy zwykle w ciągu 24 godzin.

Gwarancja bezpieczeństwa

Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.

Kiedy może pomóc?

Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie:

ikona

zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (na przykład białko) będące następstwem choroby

ikona

brak apetytu i niechęć do jedzenia

ikona

problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)

ikona

pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia

niewystarczające spożywanie z tradycyjną dietą kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej

utrata masy mięśniowej i osłabienie siły mięśniowej

 

Dla kogo Nutridrink Protein Omega 3?

Produkt Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przeznaczony do wsparcia żywieniowego szczególnie w przypadku pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki, gdyż są oni najbardziej narażeni na znaczną utratę masy ciała w wyniku niedożywienia.***

Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:

  • jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
  • w trakcie i po zakończeniu radioterapii
  • w okresie okołooperacyjnym

Czy wiesz, że na ryzyko rozwoju niedożywienia u pacjentów z nowotworami wpływa wiele różnych czynników:

 

Zmniejszone spożycie pokarmów będące wynikiem lokalizacji nowotworu np. w przewodzie pokarmowym

Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie w wyniku rozwoju stanu zapalnego

Dolegliwości mogące wystąpić podczas leczenia onkologicznego np. biegunki, nudności, zmiany w odczuwaniu smaków

 

 

Czy wiesz, że?

Rola białka i kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie pacjenta onkologicznego.

Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Chory na nowotwór potrzebuje go jednak prawie 2 razy więcej  – ok. 1,5 g białka / kg masy ciała na dobę. Oznacza to, że pacjent onkologiczny powinien szczególnie dbać o odpowiednią podaż białka w codziennej diecie. Źródłami białka o wysokiej wartości odżywczej w diecie są mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.

Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować.

  • Podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
  • Odpowiada za budowę i pracę mięśni
  • Składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
  • Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
  • Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego

Omega 3 należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, stąd należy je dostarczać wraz z dietą. Ich źródłem są głównie ryby, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek). Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne w przebiegu choroby nowotworowej.

Choroba nowotworowa jak i samo leczenie przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie pacjenta onkologicznego, co wpływa m.in. na obniżenie apetytu, nudności, utratę masy ciała, w  tym masy mięśniowej i osłabienie. To może to prowadzić do rozwoju niedożywienia, które może mieć wpływ na przebieg terapii onkologicznej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej i poprawy stanu odżywienia pacjenta onkologicznego.

Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko i omega 3 poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe, w postaci doustnych preparatów odżywczych.

Dlaczego warto stosować Nutridrink Protein Omega 3?

Nutridrink Protein Omega 3  odżywia i dzięki temu wspiera leczenie pacjentów onkologicznych

 

Nutridrink Protein Omega 3 to największa ilość:

  • białka (18 g)
  • energii (306 kcal)
  • kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg)

skoncentrowane w najmniejszej butelce (125 ml)*

  • Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
  • Dostępny w 2 smakach (rześki smak truskawkowo-malinowy oraz rześki smak mango-brzoskwinia) stworzonych z myślą o pacjentach onkologicznych.

 

 

Stosowanie

Zalecane spożycie to 1-2 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).

 

Jak stosować?

Zalecenia dotyczące stosowania Nutridrink Protein Omega 3:

  • Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
  • Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
  • Należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
  • Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
  • Najlepiej podawać schłodzony.
  • Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
 

Ważne informacje

  • Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
  • Stosować pod nadzorem lekarza.
  • Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
  • Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
  • Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
  • Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.

*Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (07/2022)

**Pod nadzorem lekarza

***Opracowany na podstawie Baracos V, et al, Cancer-associated cachexia, Nature reviews, 2018

 

Nutridrink Protein Omega 3 to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.  Do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Stosować pod nadzorem lekarza.


Od 2004 roku na rynku

Fachowe doradztwo

Darmowa wysyłka od 150 zł

Certyfikowane produkty

Atrakcyjne ceny

Nie wiesz, na co się
zdecydować?

Zapytaj nas!

Odpowiemy na każde Twoje pytanie.
Zadzwoń do nas, napisz e-maila lub skorzystaj
z live chata.

618408096 618 408 096

aptekapoznanska@aptekapoznanska.pl aptekapoznanska@aptekapoznanska.pl